Nieuws

Van regenwormen tot zeeanemonen en panda's, UHasselt onderzoekt welke dieren het schattigst zijn

Onderzoekers van de Universiteit van Hasselt organiseren een schoonheidswedstrijd voor 2.000 dieren. Met de bevraging hopen de onderzoekers een beter zicht te krijgen op hoe mensen reageren op de verschillende diersoorten. 

Wat maakt een diersoort aantrekkelijk en wat net niet? Uit onderzoek blijkt dat aantrekkelijke dieren meer gepromoot worden en beter beschermd worden dan dieren die als minder mooi worden beschouwd. Zo worden pluizige en aaibare dieren meer gepromoot door dierentuinen en natuurbeschermers. 

"Iedereen weet dan ook hoe panda's of tijgers eruitzien, maar over nachtzwaluwen, hoornhaaien of platwormen kan je niet hetzelfde zeggen", zegt Tuan Nguyen, doctoraatsonderzoeker aan de Universiteit Hasselt. 

Om een beter beeld te krijgen van die publieke perceptie ontwikkelden onderzoekers het WASP platform. Ze selecteerden 2.000 dieren die een representatieve voorstelling geven van alle diersoorten op aarde. Bezoekers kunnen op het platform de dieren makkelijk beoordelen op factoren zoals schoonheid of schattigheid. 

Iedereen die dat wil, kan deelnemen aan de schoonheidswedstrijd van de UHasselt. Deelnemen kan heel eenvoudig via www. wasp-project.be.