Nieuws

Limburgse wolvenwelp zwerft door Duitsland

Eén van de Limburgse wolvenwelpen van het nest van 2023, het laatste nest van August en Noëlla, bevindt zich in Duistland. Op 5 maart 2024 werd DNA van het dier bemonsterd op een dood schaap in Borken in de deelstaat Noordrijn-Westfalen, ten westen van Münster. 

Het gaat om een vrouwelijke wolf van nu exact 1 jaar oud - vandaag nog officieel een welp, vanaf 1 mei een 'jaarling'. Van het laatste nest van August, waarvan de toekomst even heel onzeker leek toen de stamvader op 25 juli 2023 werd doodgereden in Oudsbergen, heeft alvast deze welp het gered en met succes de volgende fase in haar leven aangevat: de zoektocht naar een eigen territorium én een levenspartner.

De DNA-stalen zijn onderzocht door het Senckenberg onderzoeksinstituut in Gelnhausen, nauw samenwerkt met het Vlaamse Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO). Het Staatsbureau voor Natuur, Milieu en Consumentenbescherming van Noordrijn-Westfalen heeft de resultaten bekendgemaakt en is formeel: deze wolf komt uit de roedel Hechtel-Eksel, waar ze volgens gegevens van INBO voor het eerst genetisch geïdentificeerd is in juli 2023, op het grondgebied van Oudsbergen.

De Limburgse wolven August en Noëlla hebben al 'kleinkinderen' op de Zuidwest-Veluwe, van de mannelijke welp Kenny uit het nest van 2021. En wie weet krijgt ook dochter Emma uit het nest van 2022 ooit welpen in haar territorium ten noorden van Antwerpen.