Nieuws

De atalanta is meest getelde vlinder in Limburgse tuinen

door Geert Kusters

De atalanta is de meest getelde vlinder in de Limburgse tuinen. Dat blijkt uit het grote vlinderweekend dat Natuurpunt afgelopen weekend organiseerde. In Limburg telden 725 mensen mee. Het klein koolwitje en het bruin zandoogje bekleden de tweede en derde plaats. 

De atalanta is een grote zwarte trekvlinder met witte en oranje banden. Hij doet het dit jaar goed omdat hij profiteert van de sterke plantengroei als gevolg van het natte voorjaar. Minder dan andere soorten hadden ze last van het sombere voorjaar, terwijl de rupsen van de vlinder extra veel voedsel hadden. Vorig jaar stond de citroenvlinder op één, het klein koolwitje op twee en de atalanta op drie in de provincie Limburg. In Limburg werden dit jaar ook opvallend meer bruine zandoogjes gemeld.   

In totaal telden ruim 6000 mensen ruim 58.000 vlinders dit weekend. Gemiddeld werden in de Vlaamse tuinen 14 exemplaren geteld van 5 verschillende soorten. Met de actie wil Natuurpunt de vlinderpopulatie jaar na jaar in kaart brengen. Tegelijk wil de natuurvereniging mensen aanmoedigen om iets te doen voor de natuur in hun tuin.